Kaydettiğiniz kendi sesinizi dinletmek, radyo ya da televizyonu açık bırakmak, çamaşır makinesini evden çıkarken çalıştırmak çoğu zaman köpeğinizi rahatlatacaktır.
Evde onu uzun süre meşgul edecek, içine yiyecek ya da fıstık ezmesi konulabilen oyuncakları kullanabilirsiniz.
Kafes eğitimi yaptırıp sakin bir şekilde sizi beklemesini sağlayabilirsiniz, bu şekilde evde yaramazlık ve kaza riskini de önlemiş olursunuz. Ayrıca kafes köpeğinizin kendini daha güvende hissetmesini de sağlar.
Heyecanı ve aşırılığı teşvik etmeyin. Eve döndüğünüzde ilk temasta köpeğinizle ilgilenmek yerine sakinleşmesini bekleyin ki evden ayrılma ve dönüşünüz onun gözünde normal bir olay olsun.
Çok Enerji=Çok Hareket ihtiyacı demek, evde olamayacağınız zamanlarda köpeğinize yüksek enerji içeren besinler vermeyin. Bizlerde olduğu gibi köpekler de aldıklarını enerjiyi harcamak isterler. Birçok köpek için oyun parkında koşmak-kedi kovalamak ile oyuncağı ağzında koridorda koşmak arasında fark olmayabilir.
Kısa aralıklarla evde yalnız kalmayı öğretin, ilk başlarda 10 dakika gibi bekleyen köpeğiniz zaman içerisinde 3-4 saat yalnız kalmakta sorun görmeyecektir.
Köpeğinizi anne kuzusu gibi yetiştirmeyin, kendine güveni olmayan köpekler evde yalnız daha kısa süre geçirmek isterler ve huzursuz olma oranları diğer köpeklerden daha yüksektir.
Yalnız kalma korkusu olan köpekler için profesyonel destek alın.
Uzun süre evde yalnız kalacak köpeğiniz için mutlaka ortamda su bulundurun.
Onun sevdiği battaniye, yatağı ya da kutuyu köpeğinizin kalmasını istediğiniz odaya yerleştirin.
Eğer evde açıkta ve uzanabileceği yerlerde deterjan, ilaç, kimyasallar gibi malzemeler varsa mutlaka bunları dolaplara saklayın.
Eğer köpeğinizin tuvalet sorununu çözemediyseniz evin tüm odalarını ona bırakıp gitmeyin ve pet-gazete gibi tedbirleri almayı unutmayın.
Bazı köpekler evde yalnız kaldığında huzursuz, sinirli olabilirler. Bunun sebebi bahçede çalışan çim biçme makinesi ya da merdivenlerden inen üst komşunuz olabilir. Korkular, uyaranlar yüzünden basit bir tepki olarak başlayan bu tutum siz evde olmadığınız, kontrol edemediğiniz için köpeğinizin gözünde görev ya da kanıksanmış davranış haline gelebilir. Bu gibi sorunlar için köpeğinize eğitim verin.
Yaşam şartlarınıza uygun köpekler seçmeye çalışın. İşe gittiğinizde koltuklarınızın ya da kablolarınızın yendiğini görmek istemiyorsanız az hareket etmeyi seven, sakin ve uyumlu ırklardan edinin.
Yukarıda saydığımız maddeler köpeğinizin daha rahat yalnız kalması amacını taşıyor ama unutmayın ki onlarda tıpkı bizim gibi sosyallerdir ve yalnız kalmak konusunda tahammül sınırları vardır. Kendi köpeğinizi tanıdığınız için bu süreyi en iyi siz belirlersiniz ancak bu sürenin 6-7 saati aşmamasında fayda var.
Comments